Agencija za sigurnost hrane BiH potpisala sporazum o saradnji s Biotehničkim fakultetom

Bez autora
Mar 29 2011

U organizaciji Biotehničkog fakulteta u Bihaću je održan okrugli sto o temi „Značaj saradnje Agencije za sigurnost hrane BiH i fakultetskih laboratorija u sistemu osiguranja kvaliteta hrane“, kojem su prisustvovali brojni stručnjaci vezani za ovu oblast. Ova institucija od 2006. godine, kada je počela s radom postigla je zavidne rezultate, prije svega na saradnji s domaćim i međunarodnim institucijama u sistemu osiguranja kvalitete. U našoj zemlji ima 49 laboratorija za kontrolu hrane, na osnovu čijih nalaza se može reći da u BiH jedemo zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu. Postotak zdravstveno neispravne ispitane hrane u prošloj godini iznosio je svega 3,6 posto. Ima tendenciju pada i svake godine je sve manji, što je rezultat sistemskog djelovanja u ovoj oblasti.

Agencija za sigurnost hrane BiH potpisala sporazum o saradnji s Biotehničkim fakultetomU organizaciji Biotehničkog fakulteta u Bihaću je održan okrugli sto o temi „Značaj saradnje Agencije za sigurnost hrane BiH i fakultetskih laboratorija u sistemu osiguranja kvaliteta hrane“, kojem su prisustvovali brojni stručnjaci vezani za ovu oblast.

Govoreći o značaju Agencije za sigurnost hrane BiH, direktor doc.dr. Sejad Mačkić kazao je da je ova institucija od 2006. godine, kada je počela s radom postigla zavidne rezultate, prije svega na saradnji s domaćim i međunarodnim institucijama u sistemu osiguranja kvalitete.

Po njegovim riječima, u našoj zemlji ima 49 laboratorija za kontrolu hrane, na osnovu čijih nalaza se može reći da u BiH jedemo zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu. Postotak zdravstveno neispravne ispitane hrane u prošloj godini iznosio je svega 3,6 posto. Mačkić je dodao da ima tendenciju pada i svake godine je sve manji, što je rezultat sistemskog djelovanja u ovoj oblasti.

Po završetku skupa, potpisan je i sporazum o saradnji između Agencije i Biotehničkog fakulteta, te Visoke zdravstvene škole Univerziteta u Bihaću. Rezultat je to dugogodišnje saradnje između ovih ustanova, koja će se nastaviti realizacijom zajedničkih projekata, prije svega u oblasti donošenja zakonskih propisa kada je u pitanju osiguranje kvaliteta hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik